Wol; zo fantastisch en kan de wereld redden

Het geheim van wol is de structuur, wanneer je een wolhaar onder de microscoop bekijkt, zie je schubben langs de haar. Hierdoor kan wol vilten (zie dit artikel over de uitleg van vilten) en enorm goed isoleren; lucht blijft namelijk tussen de schubben hangen en vormt een ‘windscherm’. Door die lucht barrière kan wol ook goed vocht absorberen zonder dat het nat aanvoelt. Wanneer de wol vezel damp absorbeert, staat het tegelijkertijd warmte af. Deze goede regulering van vocht zorgt ervoor dat schimmels en huisstofmijt geen kans krijgen in het wol. Klik hier om meer te lezen over hoe wol de akoestiek verbeterd.

Wol is zelfreinigend; in elke schapenvacht bevindt zich lanoline – het natuurlijke wolvet. Het maakt de wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. Je kunt je wel afvragen in hoeverre lanoline nog aanwezig is in bewerkte/geverfde wollen items.

Babette Leertouwer wol hands

Duurzaam

Wol is erg sterk en veerkrachtig. Na uitrekken krijgt de wol snel haar oorspronkelijke vorm terug. Wol is daardoor heel goed te recyclen, opnieuw iets van te breien, vilten, weven en eindeloos gebruiken of doorgeven aan volgende generaties.

Eigenlijk zou wol weggooien dus niet nodig zijn, aangezien het zo lang mee gaat of te recyclen is. Maar mocht het dan toch moeten; wol is 100% composteerbaar; wol wordt afgebroken door het bodemleven en is zelfs voedend voor de aarde, mits de wol niet met chemicaliën is geverfd.

Daarnaast is wol een vernieuwbare grondstof; op natuurlijke manier zonder industrie processen krijgt het schaap een nieuwe vacht.

Halona Babette Leertouwer wol atelier

Plastic soep

Tijdens het wassen van synthethische stoffen komen grote hoeveelheden plastic deeltjes vrij. Via het afvalwater komen ze in de natuur terecht en dragen zo voor een groot deel bij aan de plastic soep. Vanwege de voordelen van wol hoeft wol veel minder gewassen te worden dan andere stoffen; minder transpiratie plekken of geuren en lanoline wat bacteriewerend is. Maar als wol gewassen wordt zijn de deeltjes die vrij komen dus composteerbaar en zelfs goed voor de aarde. (Mits de wol niet met chemicaliën geverfd is)

Wool detail Halona

Zintuigen

Wol is licht, wol voelt warm aan door het ruwe oppervlakte, letterlijk brengt wol je lichtheid, warmte, maar ook omhulling; zoals hierboven beschreven is door het ‘windscherm’ effect wat wol heeft.

Wol een natuurlijk materiaal, wol leeft, wol is ontstaan door leven. Al deze kwaliteiten hebben een positieve invloed op onze zintuigen en dus onze emotie. Je gaat toch ook niet voor je lol op een parkeerplaat zitten? Teveel dood materiaal…

Onze zintuigen worden positief geactiveerd door wol, iets wat zo nodig is in de huidige maatschappij. Net zoals we wol vergeten zijn, zijn we ook vergeten te luisteren naar ons gevoel, wat begint bij de zintuigen.

“Jaren geleden vroeg ik Correspondentleden eens naar hun oudste of meest dierbare kledingstuk. De items hadden één gemene deler: ze waren allemaal gemaakt van wol." Quote uit dit artikel van Emy Demkes voor De Correspondent.

Halona large wool wall hanging in atelier
Klik hier om de collectie Halona wol wandkleden te zien.

Mocht je nu denken; laten we dus alle textiele stoffen van wol gaan maken. Daarvoor zouden er teveel schapen nodig zijn, die teveel mest creëren, wat weer een negatief effect heeft voor ons klimaat. Maar zoals te lezen in dit artikel; verbranden we jaarlijks 1,5 miljoen kilo wol. Laten we deze wol gebruiken om stoffen van te maken, in plaats van de synthetische stoffen die we anders zouden gebruiken.

Lees dit artikel ook van Emy Demkes die uitlegt wat er zo kwalijk is aan wol versus de voordelen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.