Workshop vachtvilten; je eigen duurzame schapenvacht

workshop vachtvilten Halona

Op een nostalgische boerenerf in Soest leer ik je in deze workshop vachtvilten, stap voor stap het maken van een schapenvacht.

Van onbehandelde wol, gekregen van een geschoren schaap, maak je je eigen vegetarische,  handgemaakte en unieke schapenvacht door middel van nat vilten.

Neem je spierballen mee want het is een flinke work out, en trek je oude, gemakkelijke outfit aan. Vachtvilten is een dirty maar ambachtelijke job! Je hebt een goede lichamelijke conditie nodig, we werken op de grond in het gras uitkijkend de polder in.

De workshop vachtvilten is inclusief koffie/thee en lunch in het naast gelegen theehuis.
Er is plek voor 5 personen aan een tafel als op de grond werken lastig is.

Halona vachtvilten boerderij


Data 2023:
8 september (VOL)
9 september (nog 1 plek)
29 september (VOL)
30 september (VOL)

Prijs: € 100,00
Tijd: 09.30 tot ongeveer 14.30
Locatie: Boerderij Gagelgat, Soest
Inschrijven: stuur een email naar info@halona.nl  
LET OP; na inschrijving ontvang je een email met extra uitleg, na akkoord van jou op deze email en de aanbetaling van € 40 sta je definitief ingeschreven voor de workshop vachtvilten.

We maken GEEN wandkleed, maar een schapenvachtje van ongeveer 50x75cm. Uiteraard ben je vrij om je vachtje aan de muur te hangen.

Babette schapenvacht vilt

Vachtvilten
Vachtvilten is een techniek waarbij je een vegetarische vacht maakt door een afgeschoren vacht op een wollen ondergrond vast te vilten door middel van warm water, groene zeep en wrijving. Het schaapje loopt dus nog steeds blij rond! En kan volgend jaar weer wol leveren. In de tussentijd kunnen de schapen onze heide gebieden begrazen zodat er geen machines nodig zijn die andere dieren verjagen en benzine kosten. Naast het grazen bemest de schaap de grond door zijn kleine hoefjes en uitwerpsels. Onze heide gebieden worden namelijk overwoekerd door planten die er niet thuis horen vanwege het te hoge stikstof gehalte, en precies deze planten eten de schapen.

Het voordeel van een vegetarische schapenvacht is dat deze altijd in de wasmachine kan (op wol programma) en dat er nog een klein beetje lanoline in zit waardoor deze ook medicinaal te noemen is.

De normale schapenvachten hebben een leren achterkant. Deze zijn verkregen door het schaap te doden. Daarna word de vacht gelooid; in een vat met chemicalien die sterke zuren bevat. Hierdoor verwijderen de bloed en vlees resten zich van de vacht. Dit wordt veelal in lage loonlanden gedaan waar het personeel onbeschermd werkt en later vele gezondheidsklachten krijgen. Ook worden hier de vaten met chemicalien na het proces veelal gedumpt in het de dichtbijzijnde rivieren. Klik hier om meer te weten over de donkere kant van wol.

Vachtvilten is een duurzaam proces, met lokale wol wat veelal gezien wordt als een restproduct. Laten we deze techniek en dit materiaal eren en de ambacht en informatie doorgeven!