Workshop vachtvilten, je eigen unieke schapenvacht

workshop vachtvilten Halona

Op een nostalgisch boerenerf in Soest leer ik je stap voor stap hoe je een schapenvacht maakt door middel van vilten.

Van ruwe, onbehandelde wol van een vers geschoren Nederlandse schaap, maak je jouw eigen vegetarische, handgemaakte, unieke schapenvacht.

Neem je spierballen mee want het is een flinke work-out, en trek een oude, gemakkelijke outfit aan. Vachtvilten is een vieze maar ambachtelijke klus! Je hebt een goede lichamelijke conditie nodig, we werken op de grond in het gras uitkijkend de polder in. En laat vooral je blote voeten het gras voelen.

De workshop vachtvilten is inclusief koffie/thee en lunch in het naastgelegen theehuis.
Per datum is er plek voor ongeveer 10 personen. Er is een tafel als op de grond werken lastig is.

Halona vachtvilten boerderij

Data 2024


Zijn de workshops vol of zit er geen datum voor je bij? Mail naar info@halona.nl met onderwerp “mailinglist workshop” en ik zet je op de mailinglist bij nieuwe data.


Data september 2024
Woensdag 4 september, VOL
Donderdag 5 september 1 plek vrij
Donderdag 12 september, VOL
Zaterdag 14 september, VOL
Zondag 15 september, VOL

Prijs: € 125,00 incl. alle materialen, lunch, koffie en thee
Tijd: 09.30 tot ongeveer 14.30
Locatie: Boerderij Gagelgat, Soest
Inschrijven: stuur een email naar info@halona.nl  
LET OP; na inschrijving ontvang je een email met extra uitleg, na akkoord van jou op deze email en de aanbetaling van € 45 sta je definitief ingeschreven voor de workshop vachtvilten.

We maken GEEN wandkleed, maar een schapenvachtje van ongeveer 50x75cm. Uiteraard ben je vrij om je vachtje aan de muur te hangen.

Babette schapenvacht vilt

Vachtvilten

Vachtvilten is een techniek waarbij je een vegetarische vacht maakt door een afgeschoren vacht op een wollen ondergrond vast te vilten door middel van warm water, groene zeep en wrijving. Het schaapje loopt dus nog steeds blij rond! En kan volgend jaar weer wol leveren. In de tussentijd kunnen de schapen onze heide gebieden begrazen zodat er geen machines nodig zijn die andere dieren verjagen, de bodem vernietigen en benzine kosten. Naast het grazen bemest de schaap de grond door zijn kleine hoefjes en uitwerpsels. Onze heide gebieden worden namelijk overwoekerd door planten die er niet thuis horen vanwege het te hoge stikstof gehalte, en precies deze planten eten de schapen.

Het voordeel van een vegetarische schapenvacht is dat deze altijd in de wasmachine kan (op wol programma) en dat er nog een klein beetje lanoline in zit waardoor deze ook medicinaal te noemen is.

De normale schapenvachten hebben een leren achterkant. Deze zijn verkregen door het schaap te doden. Daarna wordt de vacht gelooid; in een vat met chemicaliën die sterke zuren bevat. Hierdoor verwijderen de bloed en vlees resten zich van de vacht. Dit wordt veelal in lage loonlanden gedaan waar het personeel onbeschermd werkt en later vele gezondheidsklachten krijgen. Ook worden hier de vaten met chemicaliën na het proces veelal gedumpt in het de dichtbij zijnde rivieren. Klik hier om meer te weten over de donkere kant van wol.

Vachtvilten is een duurzaam proces, met lokale wol wat veelal gezien wordt als een restproduct. Laten we deze techniek en dit materiaal eren en de ambacht en informatie doorgeven!

Programma:
9.15-9.30 Inloop met thee
9.30-10.00 Uitleg
10.00-11.00 Vachtvilten in het weiland
11.00-11.15 Koffie/thee pauze (bij mooi weer in het weiland, bij slecht weer binnen)
11.15-13.30 Vachtvilten in het weiland
13.30-14.00 Lunch pauze
14.00-15.00 Vachtjes verder binnen afwerken

workshop vachtvilten
vachtvilten