Mulesing; een pijnlijke prijs voor goedkope wol

Merino wol een hele fijne wolvezel waardoor de wol zacht aanvoelt, favoriet in de textielsector. Merino wol komt uit Australië. Daar is de regelgeving minder streng op gebied van dierenwelzijn dan in Nederland en dus goedkoper om schapen te houden. De Merino schaap werd zo doorgefokt in Australië dat deze veel huidplooien kreeg, hoe meer huidplooien hoe meer plek voor wol om te groeien; wel 5 kilo wol kan de doorgefokte Merino schaap op z’n lijf hebben. Een gemiddelde Nederlandse schaap heeft 2,5 kilo wol op het lijf. Zo is het mogelijk om goedkope wol te krijgen, en onze Nederlandse wol vergeten wordt. Lees dit artikel over vergeten wol.
Als je een sweater wilt gemaakt van Nederlandse wol en een schaap die een goed leven heeft, dan zou de sweater rond de 400euro moeten kosten. Waarom is het dan mogelijk om een sweater zo goedkoop te kunnen kopen?

De bromvlieg

Wanneer een schaap 5 kilo wol op z’n lijf heeft, heeft deze ook veel fijne plekjes voor de bromvlieg om eitjes te leggen. Vooral rondom het achterwerk is favoriet voor de vlieg. Door het vele wol van de huidige Australische Merino schaap bleef bij het achtwerk veel ontlasting en urine hangen. De bromvlieg Legt hier z’n eitjes, waaruit maden ontstaan, en deze maden eten zichzelf vervolgens via het achterwerk of de huid van het schaap naar binnen, het schaap in. Het schaap heeft dan een zeer pijnlijke dood en overlijdt vaak binnen 24 uur.

Dutch sheep nature grazing Halona
Nederlandse schapen in het bos

Mulesing

Om deze reden passen veel Australische boeren mulesing toe op het schaap. Mulesing is het wegsnijden van huid rond het achterwerk van een schaap. Dit gebeurt vaak zonder verdoving. De verwijderde huid zal minder snel vliegen trekken omdat er geen urine en ontlasting aan blijft hangen. En er blijft zoveel litteken weefsel over dat het onmogelijk is voor de maden om zich hierdoor naar binnen te eten. Mulesing wordt vaak tegelijkertijd gedaan met het afknippen van de staarten en castratie, wat ook zonder verdoving gebeurt.

Mulesing kan worden vermeden door bijvoorbeeld schapen met minder huidplooien te gebruiken alleen levert dit minder inkomsten op voor de boeren, of hogere prijzen voor de consument. Vaak gebeurt het eerste in de textielsector; kostenverhoging komt op de schouders van de boeren of makers, die aan het begin van de keten staan. Zij krijgen vaak al slecht betaald, hebben geen zeggenschap of durven op te komen voor zichzelf uit angst helemaal niks te meer te verdienen.

Halona nature grazing sheep wool
Nederlandse schapen in het bos

Nederlandse lokale wol

De wol waar ik mijn Halona wandkleden van maak is lokale en dus Nederlandse wol. De boeren, scheerders en schapen ken ik. Mulesing wordt niet toegepast en is zelfs verboden in Nederland. Soms komt het hier wel voor dat ook een Nederlandse schaap maden heeft, daarom is het belangrijk dat de boer tijd heeft om regelmatig de schapen te controleren. Een schaap met maden vertoont namelijk afwijkend gedrag. Tijdens een scheer sessie waar ik bij was kwamen we erachter dat een schaap maden had, met een pincet heb ik alle maden, die zich al naar binnen aan het eten waren, verwijderd. Het schaap heeft het overleefd. Dit is waarom het belangrijk is dat een schaap geschoren wordt en op tijd.

Als je wol koopt let dan op de vermelding ‘mulesing free’, dit betekent dat er geen mulesing is toegepast.

Zie dit artikel van de PETA over mulesing.