Vachtvilten beschrijving

Deze beschrijving voor het maken van een vacht van vilt, of zoals ik ze noem ‘vegetarische vacht’ is bedoeld voor de mensen die een ooit een workshop bij mij volgde en thuis nogmaals een vacht willen vilten aan de hand van een gekocht vilt pakket bij mij.

Benodigdheden

Onderstaande benodigdheden zitten niet bij het vilt pakket dat je bij mij kan kopen en heb je zelf nog klaar te leggen:
– Zeep (groene zeep, marseille zeep, afwasmiddel…)
– Minimaal 2 stukken bubbeltjes plastic
– Gieter
– Handdoek
– Warm water
– Om het rollen gemakkelijker te maken: pvc pijp, of schuim rol
– Touw

Viltpakket

In het gekochte viltpakket bij mij zit het volgende:
– Ruwe, geschoren, onbehandelde schapenvacht
– Gekaarde wol

Stappen

Onderstaande legt stap voor stap uit hoe we tijdens de workshop te werk gingen voor het maken van een vacht van vilt.


1. Vacht neerleggen: leg de vacht op bubbeltjes plastic met de scheerkant onder, en de harige kant naar boven. Voorzichtig puzzelen hoe de vacht hoort, niet de vacht teveel uit elkaar trekken. Deze stap deden we niet tijdens de workshop, omdat ik alle vachten al netjes had klaar gelegd voor jullie.

2. Bekijk de vacht, schuif hem in elkaar zodat er geen gaten zijn. Wol van de scheerkant naar onderen leggen, bovenkant wol naar boven halen. Fatsoeneer de vacht, maak de vorm zoals je hem wilt.

3. Leg bubbeltjes plastic bovenop de vacht, keer de vacht om. Dit is handig om met z’n tweeën te doen. Nu ligt de scheerkant naar boven en ligt de harige kant onder op bubbeltjes plastic.

4. Haal vuil van de scheerkant, steek de bovenkant wol naar onderen en haal de scheerkant wol naar boven, zodat de scheerkant mooi ligt om goed te kunnen pakken zometeen aan de gekaarde wol. Schuif nog eventueel iets in elkaar als er open gedeeltes zijn.

5. Leg gekaarde wol in dunne en luchtige lagen over de scheerkant. Ongeveer 3 lagen, iedere laag in een andere richting.

6. Sproei warm water over de vacht. Voorzichtig zodat de gekaarde wol niet teveel verplaatst of weg zwemt.

7. Nu ga je vacuüm drukken; je wilt het water in de wol hebben, en de wol moet helemaal plat worden. Druk de vacht in met bubbeltjes plastic tussen je handen en de wol, anders blijft de wol aan je handen plakken en verplaatst je de gekaarde wol. Je drukt de wol en het water naar beneden, je wilt absoluut NIET de gekaarde wol verplaatsen of teveel laten bewegen! Als de wol niet plat wilt is er te weinig water. Teveel water is ook niet handig want dan gaat de wol ‘zwemmen’ en dus teveel verplaatsen.

8. Als de water goed vacuüm is en doordrenkt met water kan je beginnen met inzepen. Sproei zeep over de vacht (je kan een blokje zeep laten oplossen in water) of wrijf het plastic in met een blokje zeep en keer het plastic om en herhaal. Hierbij kan je al kleine draaiende bewegingen maken. Heel klein en voorzichtig, nogmaals je wilt NIET de gekaarde wol verplaatsen of laten bewegen.

9. Het vilten begint nu. Maak met je handen ronde wrijf bewegingen over het plastic. Het plastic is dus tussen je handen en de wol om te voorkomen dat de wol aan je handen blijft plakken. Begin klein en voorzichtig met de aandacht naar beneden, nogmaals let op dat je de lagen niet verschuift! Kleine bewegingen op de plaats, niet de wol weg duwen. Dit is heel belangrijk, want nu komt het erop aan of de gekaarde wol gaat vasthaken aan de vacht, er mag geen beweging in zitten. Begin rustig en klein, als het werk steviger wordt kan je ook harder gaan wrijven. Vooral de randen goed aanvilten.

10. Wanneer het vilt werk stevig is geworden ga je het werk oprollen. Leg plastic bovenop de vacht, de vacht ligt nu dus tussen 2 vellen bubbeltjesplastic. Rol strak op, eventueel om een buis. Wikkel de rol in een handdoek, bindt vast met touw en ga rollen. Verplaats je handen over de rol. Ongeveer 10 minuten.

11. Rol de vacht uit, voel of de gekaarde wol kant stevig voelt, draai de vacht om en bekijk de bovenkant. Maak aan de bovenkant kleine ‘kriebels’ zodat de bovenkant harig blijft en niet teveel mee vilt en te plat wordt.

12. Leg de vacht weer zo neer dat de gekaarde wol naar boven zit en tussen de twee vellen met bubbeltjes plastic. Rol de vacht weer op, zoals bovenstaand maar rol de vacht nu een andere kant in, een andere haarrichting en ga weer rollen. Was de bovenkant bij het bekijken nog erg los, rol dan zeker 10 minuten. Was de bovenkant al erg mee aan het vilten rol dan max 5 minuten.

13. Bekijk de vacht weer, beoordeel of de gekaarde wol al stevig genoeg gevilt is of dat de vacht nog een keer gekriebeld moet worden aan de bovenkant en weer opgerold om te rollen. Dit proces van oprollen en bekijken kan je blijven herhalen als de vacht nog niet goed gevilt is of los voelt. Bij oprollen pak je steeds een andere kant.

14. Je kan de vacht nu uitspoelen, in een grote emmer, in een bad, of met een tuin of douche slang. De vacht kan ook in de wasmachine (wolprogramma!! alleen als je zeker weet dat je programma geschikt is voor wol!!! Ik ben helaas niet verantwoordelijk voor geen goede resultaten uit jouw wasmachine)

15. Laat de vacht plat drogen.

16. Als de vacht droog is kan je de vacht verder afwerken. De gekaarde rand weg knippen, harige kant mooi harig maken door platte stuken los te masseren, eventueel vieze puntjes met kammetje eruit halen, prik vilten wat los zit.

Veel plezier!