Eerlijke en waardevolle lokale schapenwol. Hier komt de wol vandaan.

schapenwol

De wol die ik gebruik voor de wandkleden komt altijd van Nederlandse schapen, en heel lokaal; uit het midden van Nederland rondom Soest, het dorp waar ik woon. Ik vind het belangrijk om te weten waar mijn materialen vandaan komen en niet alleen te weten maar ook daadwerkelijk te zien. Zo voelt mijn product eerlijk en waardevol voor mij.

Een paar van deze adressen:

Ester, herder

Ester Floor is schaapsherder van Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug onder de naam Floor Landschapsbeheer. Haar schapen staan onder andere op het terrein van Paleis Soestdijk en zij loopt vaak vanaf hier de heide en bossen in richting Lage Vuursche. Haar schapen dragen zo bij aan landschapsbeheer door middel van natuurbegrazing.

Ester houdt zo’n circa 250 Veluwse, Kempische, Drentse en Ouessant Heideschapen. Dit zijn rassen die hele mooie bijzondere wol hebben. Schaapsherder zijn zoals Ester is meer dan werk alleen, het is een manier van leven. De schapen zijn als kinderen voor haar. Bij Ester koop ik vooral wit kleurige wol omdat de meeste schapen van haar witte wol hebben. Zowel de witte kortharige wol en langharige witte wol kan bij haar vandaan komen. www.floorlandschapsbeheer.nl

Schaapskude

Piet, scheerder

Piet van Bethlehem is schaapsscheerder en werkt op het erf wat eigendom is van Stichting Paardenkamp en waar mijn atelier zich bevindt. Als klein kind ken ik Piet al; hij bekapte de hoeven mijn pony op de naast gelegen boerderij van mijn opa en oma. Piet is daarnaast schaapsscheerder. In een straal van een paar kilometer rondom Soest scheert hij allerlei verschillende schapenrassen. Ook de wol van de schapen van Herman van Veen komt af en toe voorbij. Piet scheert allerlei schapenrassen; witte Drentse heideschapen en ook veel bruine en zwarte Ouessant schaapjes.

Schapenwol wool

Coby, boerin

Coby woont in een dorp naast Soest en is eigenaar van een paar Coburger Fuchs schapen. Haar schapen zijn haar lust en haar leven. Zij praat tegen de schapen, en neemt ze vaak mee uit wandelen in het dorp, zij kent ze door en door. En de schapen knuffelen heel graag met haar (en niet met mij). Coburger Fuchs schapen hebben een ecru, licht bruine kleur vacht van korte haren.

schapenwol

José, herder

José is eigenaar van schaapskudde Treeker Wissel. Haar schapen grazen in de regio van de Utrechtse heuvelrug, en voornamelijk in de natuurgebieden tussen Den Treek en de Leusderheide. Bij José koop ik vooral de vachten van de Veluws kemp kruising Solognote. Dit is een kort harige ecru kleurige wol. www.treekerwissel.nl

Nederlandse wol

Schaapskudde Blaricum

Bij Bij Schaapskudde Blaricum zijn vooral Drents heide schapen te vinden. Deze wol heeft hele lange plukken. De kudde begraast het Goois natuurreservaat. De kudde heeft een belangrijke taak, de schapen zorgen ervoor dat de heide in stand gehouden wordt. Zij grazen de grassen weg tussen de heideplantjes en zorgen met hun vacht voor de verspreiding van zaden.De schapen worden tijdens het scheerfeest vooral met de hand geknipt. www.gnr.nl

lokale schapenwol

Hier kan je lezen waarom het zo belangrijk is om lokale Nederlandse wol te gebruiken in plaats van wol uit Australië of andere plekken ver weg.